Droom... Drome.. Drone. Drones!

Ken jij ze al, de drones? Het is je vast niet ontgaan, want ze zijn overal op het nieuws en iedereen wilt ze hebben! Maar wat zijn drones nou eigenlijk, weet jij dat al?

De drone

Als we op zoek gaan naar wat een 'drone' is komen we uit bij: "Een onbemand luchtvaartuig of "drone" is een luchtvaartuig zonder piloot aan boord" - Wikipeda.nl. De drone is dus een luchtvaartvoertuig zonder piloot of bemanning, deze wordt dus vanaf de grond bestuurd met een afstandsbediening. Sommige high-tech drones kunnen zelfstandig vliegen zonder afstandsbediening, door voorgeprogrammeerde routes. Een andere naam voor drone is Unmanned Aerial Vehicile (UAV).

De naam is afgeleid van het Engelse woord voor een mannetjesbij, namelijk drone. In het Nederlands ook wel dar genoemd. Oorspronkelijk is de term 'drone' een militaire term die werd gebruikt in de tijd dat deze Unmanned Aerial Vehiciles  nog niet te koop waren voor consumenten. Tegenwoordig is dat niet meer zo en kan iedereen een drone kopen. Deze zijn namelijk beschikbaar in verschillende formaten, kleuren, opties en prijsklassen!

Verschillende soorten

Drones zijn beschikbaar in verschillende soorten, maten en vormen. Over het algemeen vallen drones in de categorie 'Multicopter', omdat ze bijna altijd wel over 4 of meer propellers beschikken. Hoe meer propellers de drone heeft, hoe stabieler en wendbaarder de drone is! De naam van de drone is afhankelijk van het aantal propellers die de drone bezit, hieronder is een zie je de verschillende modellen drones:

  • Quadcopter: een quadcopter drone heeft 4 propellers
  • Hexacopter: een quadcopter drone heeft 6 propellers
  • Octocopter: een quadcopter drone heeft 8 propellers

Accessoires

Drones zijn beschikbaar in verschillende soorten. Maar daar houdt het niet op, deze zijn namelijk beschikbaar in verschillende opties, functies en accessoires. Zo heb je super kleine mini quadcopters tot drones met HD camera en GPS. Ook zou je je drone kunnen upgraden met een sterkere accu´s, GPS Flight recorder, etc. Er zijn genoeg mogelijkheden en opties!

Regels & wetgeving

Je hoort overal verhalen, maar mag je nou wel of niet vliegen? Hier vind je het antwoord. In Nederland is het toegestaan om met drones te vliegen voor recreatief-/privé gebruik. Een drone valt namelijk onder de regelgeving voor het vliegen van modelvliegtuigen. In provincies en gemeentes kunnen er echtere extra regels gelden, let hier dus op!

In de regelgeving staat echter wel dat de vlucht uitgevoerd dient te worden onder omstandigheden en op locaties, waarbij je vanaf de grond de hele tijd zicht hebt op de drone en het luchtruim er omheen. Vliegen in de directe omgeving van (militaire) luchthavens zijn niet toegestaan!

Hieronder vindt je regels voor privé-/recreatief gebruik m.b.t. drones vanaf 2 juli 2013. Je mag niet:

  • Vliegen boven bebouwing
  • Vliegen boven mensenmenigten
  • Vliegen boven auto(snel)weg en spoorlijnen
  • Vliegen binnen een straal van 3 km van civiele- en militaire luchthavens
  • Hoger dan 300 meter boven de grond of een object vliegen
  • ‘s Nachts vliegen

Altijd al je eigen drone willen hebben? Kijk dan hier voor de beste drones! Deze zijn namelijk als beste uitgekomen tijdens verschillende onderzoeken, testen en vluchten!

Vind je dit interessant? Deel & like!

Opmerkingen (0)

Schrijf een reactie